Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Greenfluencer 2019: Anja Kanters!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 16 januari 2020
146 sec


We zijn er uit. Vandaag, op de laatste dag van de Groene Sector Vakbeurs, werd de Greenfluencer 2019 gekroond. Anja Kanters, algemeen directeur van Donker Groep, ging er met de eer vandoor. "Trots op deze prijs", zegt Kanters als ze de bladvormige Greenfluencer-trofee in ontvangst neemt. Landschapsarchitect Nico Tillie (TU Delft) deed de beste groene belofte voor 2020.


Eind december presenteerde NWST u elf van de dapperste en innovatiefste mannen en vrouwen uit de groene sector die in 2019 hun hoofd boven het groene maaiveld uit te durfden te steken en bij de belangrijkste thema's voorop durfden te lopen. Wij vroeg u wie u de titel Greenfluencer of the year gunde. En u gaf antwoord. Het artikel over de elf 'groene gekken' die in afgelopen jaar met kop en schouders boven de rest uitstaken, werd meer dan 6.000 keer gelezen. Van de bijna 4.000 stemmen, sleepte Kanters, die het leeuwendeel van Donker Groep vrijgaf voor medewerkers, de meeste binnen.

"Ik draag de prijs uiteraard op aan mijn medewerkers. Zij zijn de echte 'groene beïnvloeders'."

De nummer twee en drie? Moeilijk! Degenen die net niet met de gouden plak naar huis gingen, lagen zó dicht bij elkaar, dat we er niet omheen konden ze allemaal, geheel in willekeurige volgorde, tot gezamenlijke, groene runner-ups te dopen: Nicolas de Schutter voor zijn kennisdeling in golf en sport, Eric van Roekel die met zijn recyclingbedrijf tot redder van de kunstgrassector werd gedoopt, Lodewijk Hoekstra, stem en gezicht van de groensector, en Henry Kuppen voor zijn werk met de eikenprocessierups.

De tekst gaat verder onder de foto's.


Impact van alle groene mensen

"Trots op deze prijs, mooi vormgegeven en met een geweldige naam", zegt Kanters als zij de bladvormige trofee in ontvangst neemt. "Greenfluencer staat voor mij voor de impact van alle groene mensen, voor een branche die terecht herkend wordt als cruciaal in deze tijd van klimaatproblematiek en behoefte aan veel meer groene beleving. Ik draag de prijs uiteraard op aan mijn medewerkers. Zij zijn de echte 'groene beïnvloeders'. En ik hoop dat mijn reactie op hun figuurlijk eigenschap met het aanbod van letterlijk eigenaarschap een voorbeeld voor anderen mag zijn. Mooi initiatief zo'n erkenning voor 11 'gekken' en ik zie al uit naar de volgende Greenfluencer!"


Anja Kanters van Donker Groep - personeelsbinding

Algemeen directeur Anja Kanters geeft personeel de mogelijkheid om te participeren in Donker Groep. Afgelopen jaar heeft ze 75 procent van de aandelen vrijgegeven voor medewerkers, zodat er naast figuurlijk ook letterlijk eigenaarschap bestaat. 'Als een huidige of toekomstige medewerker mede-eigenaar is, is hij of zij veel meer betrokken bij het bedrijf. Voor degenen die dat te ingewikkeld vinden, hebben we ook een winstdelingsregeling. Want meedoen is ook echt meedelen bij ons', zo verklaart Kanters. Volgens Kanters hebben zij die vooruitkijken de toekomst. En zo is het maar net. Een dappere beslissing, in tijden waarin goed personeel schaarser is dan schone grond.

De groene beloftes van 2020

Naast wie zijn stempel op 2019 heeft gedrukt keken we ook alvast vooruit naar de groene belofte van 2020. Want wie gaat de groene kar trekken in 2020? Wij merkten alvast een paar hoopgevende groene beloftes op. Onze lezers stemden massaal op landschapsarchitect Nico Tillie verbonden aan de TU Delft. Óf hij zijn belofte gaat waarmaken, dat moeten we natuurlijk afwachten.


Binnenkort verschijnt een interview met Tillie over zijn positie als research fellow binnen de TU Delft en de toekomst van stadsecologie.

Nico Tillie - Urban Ecology TU Delft van de Vogelbescherming

De stad is een stedelijk landschapssysteem. Volgens Nico Tillie van de sectie landschapsarchitectuur aan de TU Delft ligt de uitdaging erin om binnen dat systeem niet alleen milieu-uitdagingen aan te pakken, maar om tegelijkertijd de stad leefbaar te maken en houden. Dat kan alleen door opgaven synergetisch op te pakken. Een conclusie die Tillie trok in zijn proefschrift in 2018. In 2019 werd Tillie aangesteld als research fellow binnen Urban Ecology van de Vogelbescherming om een Urban Ecology groep op te zetten aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Stadsecologie is razend belangrijk in een wereld die verstedelijkt. Het was dan ook opmerkelijk te noemen dat de wetenschap stadsecologie nog niet als samenhangend geheel werd onderwezen op Nederlandse universiteiten. Tillie gaat hier verandering in brengen, we kijken uit naar de ontwikkelingen van 2020 rondom zijn Urban Ecology groep.

Nico Tillie
Nico Tillie
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER