Whatsapp Facebook LinkedIn RSS feed

Brienen Brienissen: Stop met het rommelen met iepen op een onderstam van glabra

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 24 februari 2014
42 sec


Volgens een expertpanel in de komende uitgave van Boomzorg is het iepenprobleem van de toekomst niet iepenziekte, maar onverenigbaarheid. Boomkweker Brienen Brienissen heeft hier een duidelijke mening over: 'Er wordt nog teveel gerommeld met glabra als onderstam met alle gevolgen van dien.'
Brienissen: 'Er is veel vraag naar Iepen de laatste jaren en met name de nieuwe soorten doen het goed: New horizon en Rebona. Vanuit Amerika wordt ook geïmporteerd. Onder andere Princeton en New Horizon. Alhoewel dat laatste illegaal is. Hierin ontstaat ook gelijk het gevaar dat we moeten oppassen geen monoculturen toe te passen, maar vooral te kiezen uit meerdere variëteiten bij aanplant.
Er wordt nog teveel gerommeld met glabra als onderstam met alle gevolgen van dien. Ulmus X Hollandica belgica is een goed alternatief. Alleen zijn deze laatste bijna niet meer verkrijgbaar. Ulmus laevis zie je ook steeds meer verschijnen op eigen wortel. De trend is het liefst uitgangsmateriaal op eigen wortel, hieraan wordt op dit moment door verschillende kwekers veel aandacht besteed.
Er is met betrekking tot iepen is nog veel te doen voor kwekers. Deze zullen een voortrekkersrol moeten spelen Onder andere door voorlichting te geven en de juiste keuzes maken rondom onverenigbaarheid.,





LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Martin Tijdgat
donderdag 27 februari 2014
Iep op Glabra-onderstammen? Ik koop ze niet meer!
In onze gemeente zijn de laatste 12 jaar zo'n 30 nieuwe soorten, klonen en selecties van iepen aangeplant. Elk jaar komen er wel een paar nieuwe bij. Daar waar ik er achter kon komen wil ik bomen op eigen wortel. Kan ik die niet krijgen dan wil ik ze eventueel ook nog wel hebben op Belgica. Tegenwoordig is ook de moderne hybride 'Stavast' aan het beschikbaar komen als onderstam. Voor de Hollandse Heijbroek-hybriden (Clusius, Plantijn, Pioneer, Dodoens, Amsterdam, Wanoux, Nanguen, etc.) kan dat wellicht goed gaan werken. Ik wil dat wel gaan proberen, als dat aanbod er komt. Alles staat of valt bij een goede administratie bij de handelaar/kweker en zijn toeleveranciers over de gebruikte kweektechniek

Maar voor bijna alle iepen is opkweek op eigen wortel goed mogelijk, al kost dat soms meer moeite en is er op de kwekerij wellicht meer uitval. Ik heb al geregeld lanen met Ulmus 'Columella' gezien waar al enkele jaren na aanplanten 10-20% van de jonge bomen groeiachterstand gaat vertonen en uitvalt. Bijna altijd geënte bomen, terwijl stek van Columella heel erg goed te doen is. Ook van veel nieuwe Amerikaanse hybriden blijkt dat stek goed wortelt en doorkweekt. Daar hebben we er al flink wat van staan. Als ik voor de zekerheid van de kweek op eigen wortel een iets hogere prijs moet accepteren kan ik daar goed mee leven. Dat is voor mij ook zo voor gezaaide exemplaren van Aziatische soorten.

Net als bij eiken en amberbomen blijkt maar weer dat de eerste "winst" op de kwekerij uiteindelijk bij de eindgebruiker een stevige tegenvaller kan opleveren. Kwekers zouden die ervaringen van eindgebruikers moeten gebruiken als basis voor een aanpassing in hun werkwijze.
Ik neem geschikte iepen op eigen wortel graag af, ook de nieuwere soorten. Een kwalitatief betere boom die langer mee kan is me wat waard!
Herman Mauritz
donderdag 27 februari 2014
Dat er met de onderstam voor iepen wordt gerommeld is de schuld van de gebruikers, als die een meerprijs (extra kosten) betalen voor de onderstam, zou deze ook meer geplant worden, en ook weer afgelegd worden.
Maar omdat iedereen het goedkoopste wil, dan moet je als kweker wel Ulmus glabra gebruiken om nog wat te kunnen proberen te verdienen.
U Betaald wij wij produceren.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
De vier beloftes van NWST
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Abonneren
Adverteren
MEER
Whitepaper 'Alle hoveniers aan de laadpaal'
Groenversneller
Green Gala deelname
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
CONTENTFORMULIEREN
Nieuwe planten in Business
Groene Sector Vakbeurs 2025
Nationale Klimaat Expo 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties
Vakblad De Hovenier: Projectenparade
Vakblad Stad + Groen: Groen, groener, groenst
Vakblad Boom in Business: Projectenparade
Vakblad Boomzorg: Spraakmakende boomprojecten
Vakblad Fieldmanager: Perfect Pitches in projectenparade
Vakblad Greenkeeper: gave projecten op de golfbaan
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER
CONTENTFORMULIEREN